Een volkswijsheid: geld moet rollen. Zo is het ook, en van de belangrijke middelen om het geld te laten rollen is krediet. Het geeft je de mogelijkheid om geld uit te geven dat je nog niet hebt, maar je wel beloofd is. Krediet is dus eigenlijk het materialiseren van vertrouwen. Wat nu als het vertrouwen wegvalt. In de Achterhoek zijnĀ veel maakbedrijven, sommigen maken dure kapitaalgoederen en vragen bij opdracht een vooruitbetaling zodat ze zelf materiaal en werknemers kunnen betalen. Daarvoor is vertrouwen nodig tussen klant en leverancier.

 

In de huidige onzekere tijd wordt er, als verzekering van dit vertouwen, meer en meer om bankgaranties gevraagd. Die worden echter steeds moeilijker afgegeven. Dit betekent dat de vooruitbetaling niet meer kan en in het ergste geval de opdracht niet kan worden geaccepteerd. Zelfs gezonde bedrijven kunnen hierdoor omvallen.Een direct verlies van omzet en bijbehorende werkgelegenheid is het gevolg.
Vrijwel iedere bedrijf zit momenteel op zijn geld. Daarnaast moeten banken als gevolg van Basel 3 de komende drie jaar meer dan tweehonderd miljard euro aan kredietruimte onttrekken, voornamelijk de Nederlandse economie. Neem daarbij de consument mee die ook voorzichtig is geworden, en er ontstaat er een donker beeld.
Wat is hieraan te doen? Gelderland is een rijke provincie. Daarom niet een deel van het beschikbare kapitaal te gebruiken als borgstelling naar bedrijven toe zodat het voor hen weer mogelijk wordt om bankgaranties te verkrijgen. Vermogende particulier kunnen ook een duit in het zakje doen, bijvoorbeeld door de vorming van kredietunies. Daarnaast is er nog een interessante pilot in de Achterhoek waar bedrijven en zzp-ers lokaal diensten uitruilen Het mooie van alle drie de initiatieven is dat ze allemaal verbindend werken en dat is hoopgevend. Is het grootste verlies van de afgelopen tijd immers niet de verbroken verbinding tussen de verschaffer van het kapitaal en de afnemer ervan?

Klik hier voor meer info over initiatief Gelderse borg voor groei

Klik hier voor meer info over kredietunies

 

Klik hier voor meer info over alternatieve betaalsystemen