Kunstenaar Daan Roosegaarde geeft de aftrap tijdens het tweede Oasecongres dat geheel in het teken van innovatie staat en op 14 november in de DRU in Ulft wordt gehouden. Oase wordt dit jaar georganiseerd door ICER, ACT, GreenTechAlliances powered by kIEMT en Waterschap Rijn en IJssel. 

Het congres krijgt een werkplaats- en festivalachtige uitstraling, doordat ideeën in verschillende fasen van ontwikkeling een kans krijgen een stap verder te komen. Zo komen er concrete workshops voor het realiseren van een gesloten kringloop in de landbouw, waarvoor eigenlijk alleen nog deelnemende boeren gezocht worden, maar wordt ook een uitgewerkt plan gepresenteerd om algenbier te brouwen. Weer elders gaan mensen aan de slag om van de Arnhemse wijk Coehoorn een duurzame klimaatbestendige wijk te maken.

In de werkruimte van Oase staat een 3D-printer waar congresgangers mee aan de slag kunnen en in de ‘consultatiekamer’ van GreentechAlliances  kunnen ondernemers en initiatiefnemers terecht voor ondersteuning om hun plannen een stap verder te helpen.

Daarnaast biedt Oase een #durftepitchen- en #durftevragenpodium waar ideeën kunnen worden gelanceerd en vragen kunnen worden gesteld, zodat een volgende stap op weg naar realisering van dat idee kan worden gezet. Zo is het waterschap jaarlijks bijvoorbeeld zo’n 6 miljoen euro kwijt om al ons afvalwater te zuiveren, maar bevat datzelfde afvalwater omgerekend ook voor miljoenen aan waardevolle stoffen. Voor een deel haalt het waterschap al van die stoffen uit dat afvalwater, maar iedereen die kan helpen om er meer uit te halen kan mogelijk zaken doen. De noodzakelijke kosten voor het zuiveren nu, maken een rendabele businesscase mogelijk.

Het evenement wordt geopend door Daan Roosegaarde, de inmiddels veel bekroonde kunstenaar, die vooral furore maakt door interactieve kunstwerken en landschappen te ontwerpen, variërend van lichtgevende interactieve signalering op autowegen, tot energieopwekkende dansvloeren. Het dagvoorzitterschap is in handen van Tracy Metz.

Oase 2013 wordt op 14 november gehouden in de DRU-fabriek, begint om 9.30 uur, de afterparty start om ongeveer 16.30 uur.

Voor meer informatie: http://www.wrij.nl/oase